Natur på cykelruten fra Sønderborg til Skagen

Sammenfattende om erhvervsområdet

Læs om erhvervsområdet i Randers Kommune samlet set, herunder erhvervsudviklingen, erhvervsstrukturen og erhvervsvenligheden.

Erhvervsudviklingen i Randers Kommune adskiller sig på flere punkter fra landsplan og sammenligningskommunerne. Antallet af virksomheder er faldet med 4,3 pct. siden 2008 – modsat en national stigning på 4 pct. Udviklingen i Randers Kommune har især været præget af stagnation siden 2019.

Nettoflytningen af virksomheder viser et svingende billede i perioden 2018–2024, men med negativ nettotilflytning i fire ud af syv år. I 2023 var der en nettofraflytning på 24 virksomheder – den største i perioden – mens 2024 havde den mest positive nettotilflytning (15 virksomheder). Sektormæssigt flyttede relativt flere industrivirksomheder til kommunen end fra, mens bygge- og anlægsvirksomheder oftere flyttede ud end ind.

Randers Kommune har en høj andel af små og mellemstore virksomheder – 71 pct. af de privatansatte i Randers Kommune arbejder i virksomheder med under 50 ansatte. Antallet af store virksomheder (100+ ansatte) er faldet med 13,3 pct., mens det er steget i øvrige kommuner. Der ses dog positiv vækst i mellemstore virksomheder (10–19 og 50+ årsværk).

Erhvervsstrukturen er præget af styrker inden for industri, især fødevare- og metalindustri, men Randers har færre virksomheder og lavere specialiseringsgrad i viden- og servicesektorer sammenlignet med andre kommuner. Iværksætteraktiviteten er lavere end niveauet på landsplan og i Silkeborg og Vejle Kommune, og overlevelsesraten tre år efter opstart i kommunen er faldet fra 61 pct. (2017–2019) til 55,5 pct. (2020–2022). Andelen af eksportvirksomheder i Randers Kommune er steget til 19,3 pct. i 2023, men andelen er fortsat lavere end i sammenligningskommunerne og på landsplan.

Desuden er erhvervsvenligheden i Randers Kommune vurderet lavt. I Dansk Industris undersøgelse "Lokal Erhvervsvenlighed" faldt Randers Kommune fra en 64. plads i 2023 til en 70. plads i 2024. Kommunen er faldet i placering på ranglisten i 6 ud af de 10 kategorier, herunder overordnet erhvervsvenlighed, infrastruktur og transport, arbejdskraft, sagsbehandling og grøn udvikling. Dette kan påvirke tiltrækningen og fastholdelsen af virksomheder negativt.